TPL_GK_LANG_BACK_TO_TOP

All Articles

25 nov

Van elke zijde anders

Het oorspronkelijke opdracht voor de Academie MWD (muziek, woord en dans) in Dilbeek was om het gebouw in zijn omgeving te laten passen: een cultureel centrum, een bos, een woonwijk. Deze open vraag gaf architect Carlos Arroyo en kans om met het ontwerp te spelen. Kleur en licht werden op verschillende manieren gebruikt om het gebouw dynamisch, opvallend en toch subtiel te maken. Het is een dynamisch gebouw geworden dat zijn omgeving bijna letterlijk reflecteert. Een toeval: er is een gebouw dichtbij van de architect Alfons Hoppenbrouwers. Hoppenbrouwers schilderde ook. Zijn schilderijen waren gebasseerd op muziek, waarbij hij een ritmische ordening van kleuren maakte. Dit werd de inspiratie voor de facade van het gehele gebouw. (Alle foto's van Miguel de Guzman)

 

Carlos Arroyo-020-1208-MWD-013

 

De facade van het Academie MWB werd met glazen panelen bedekt waarbij de patroon gebasseerd is op Hoppenbrouwers schilderij. Carlos moest eerst de schilderij opschalen naar de verhoudingen van het gebouw, de juiste glaspanelen en kleuren vinden, en met grote modellen heeft hij geexperimenteerd met de reflectie van licht op de glaspanelen. Sommige optische effecten zijn erg subtiel, zoals hoe het licht op de glas panelen weerkaatst, waardoor de kleuren net iets anders worden. Als je goed kijkt zal je dat in de onderstaande foto's kunnen zien. In de rechter foto zie je goed hoe een van de takken van links naar recht geel, oranje en een blauwe tint krijgt door de reflectie.

 

    Carlos Arroyo-100-1208-MWD-102 Carlos Arroyo-130-1208-MWD-108i

Carlos Arroyo-050-1208-MWD-031

 

Als je naar de gevel kijkt in de richting van het bos, ziet het gebouw er geheel anders uit. Deze zichtlijn is zo gemaakt om het zicht op de bos niet te verstoren. Door glaspanelen te maken die op een bos lijken past het gebouw beter in zijn omgeving. Het hele gebouw wordt gecamoufleerd. Er is hier ook rekening gehouden met de veranderende licht inval gedurende de dag zodat het effect altijd werkt, de twee bossen vloeien goed in elkaar over. Het stuk dat grijs is gelaten, de entree, heeft de contouren van een huis, en is bedoeld om de schaal van de omliggende woningen te imiteren zodat het grote academie gebouw ook bij de woonbuurt zou passen.

 

Carlos Arroyo-030-1208-MWD-007

 

Het interieur is, met een aantal uitzonderingen, voornamelijk wit. Er is overal dezelfde wit gebruikt voor de muren, plafonds en zelf de radiatoren. Sommige ruimten hebben een gekleurde vloer. Als de zon recht door de ramen in de ruimten schijnt en de vloer verlicht (wat maar een keer per dag gebeurt), wordt de kleur van de vloer over de hele ruimte verspreid, zoals je in het voorbeeld hieronder kan zien. En zo ziet ook het interieur er telkens anders uit.

 

Carlos Arroyo-140-1206-MWD- 037

Carlos Arroyo-150-1208-MWD-131

 

Share on Myspace
Nieuwsbrief

Color Objects encourages you to get a better eye and appreciation for colors and characters. To get a special selection of pics and info for you, we find designers and artists that make colorful work from all over the world. There's a lot of character in colors, and having a closer look will change your view of the world and people around you. So we share a host of pics and info from design, art, cultures and the natural world. All about colors.

Copyright Color Objects. All rights reserved.

Join Our Newsletter

Join our newsletter to get short monthly updates. You'll get a confirmation email, check your spam folder if you don't find it in your inbox.